<html> <head> Pasieka u Rysia - Pasieka Ryszarda Woszuka - Pszczelarstwo, hobby, miód, zdrowie, ule </head> <body>
Strona główna / FAQ
Liczniki

FAQ - pszczele pytania i odpowiedzi

 

Kto może być pszczelarzem ?

Pszczelarzem może być każdy odpowiedzialny człowiek, którego pasją są pszczoły, natura i który chce od życia czegoś więcej niż bierne przyglądanie się temu, co się wokół niego dzieje. Pszczelarz to ktoś, kto dzięki swojej pasji ubogaca otaczający go świat, daje możliwość jego rozwoju, walczy o czyste środowisko a przede wszystkom poprzez swoje działania dba o nie i kształtuje w kierunku powrotu do stanu, jaki natura wypracowała na przestrzeni wielu milionów lat. Krótko mówiąc, pszczelarz to taki trochę ekolog, ale w pozytywnym znaczeniu. Nie jest aktywistą w rozumieniu tego słowa przez organizacje takie jak WWF czy Greenpeace. Pszczelarz działa powoli, systematycznie, ale w zgodzie z naturą. Jedyne przeciwwskazania to stwierdzone uczulenie na jad pszczeli, ale i na to są sposoby :) Poza tym przeciwwskazań brak.

Czy to jest bezpieczne ?

Pszczoły to owady żądlące. Ilość jadu pojedynczej pszczoły jest niewielka i dla dorosłego człowieka nie jest niebezpieczna. Powoduje swędzenie i zaczerwienienie, Aby zachodziło zagrożenie życia, dorosłą osobę musi użądlić około 100 pszczół. Patrząc pod tym kątem można powiedzieć, tak, to niebezpieczne. Ale co nie jest niebezpieczne ? Jeśli nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności, nawet przejście przez jezdnię może okazać się zabójcze. Podstawowa sprawa to zdrowy rozsądek i odrobina wiedzy o zachowaniu owadów.

Co trzeba wiedzieć, żeby zacząć ?

Pszczoły to bardzo rozbudowana społeczność (jak większość owarów rojnych: mrówki, osy, szerszenie, termity itp). Aby rozpocząć przygodę z pszczelarstwem przede wszystkim potrzebna jest wiedza na ich temat. Jeśli jej nie będzie, można powiedzieć na 100%, że albo zostaniemy pożądleni, albo pszczoły nam umrą, albo uciekną, albo... no właśnie, zdarzyć się może wiele rzeczy, sąk w tym, by wiedzieć, na co pszczoły stać i działać z wyprzedzeniem tak, by działy się w rodzinie pszczelej tylko te rzeczy, które chcemy, by się działy.

Podstawowa wiedza obejmuje: organizację rodziny pszczelej, metody wymieny matek, metody dbania o zdrowie pszczół, oraz podstawowa znajomość pszczelarskiego kalendarza. Niezbędna w pszczelarstwie jest jeszcze dobra lokalizacja pasieki (działka). Powinna ona znajdować się na terenie bogatym we wszelkiego rodzaju rośliny pożytkowe. Oczywiście najlepsze są ogródki działkowe, ale ze względu na ograniczenia (ilosć ludzi) na nich pszczół się nie hoduje. Mój ojciec był niejako wyjątkiem. Najlepsze są tereny blisko wszelkiego rodzaju łąk, sadów, z dala od miasta i zanieczyszczenia.

Ile czasu trzeba poświęcić pszczołom ?

Pszczoły to w sezonie niezwykle absorbujące stworzenia. Wbrew opinii laików, że pszczoły sobie są, a później tylko podbiera się im miód, przy pszczołach należy wykonywać następujące czynności:

  • Przeglądy ula - co kilka dni, jeśli są mateczniki, co może wskazywać na tendencję pszczół do rojenia się lub wymiany matki, praktycznie nawet co 3-4 dni
  • Wymiana matek - jeśli zachodzi taka konieczność
  • Zbieranie rojów - jeśli zachodzi taka konieczność
  • Podbiór miodu - ok 3x w sezonie
  • Dokarmianie - przed zimowlą
  • Konserwacja uli - jeśli zachodzi taka konieczność

Jasno więc widać, że pszczoły to bardzo absorbujące owady, zwłaszcza, jeśli chcemy, by nasza pasieka była dobrej jakości, byśmy nie mieli problemów z pszczołami, no i najważniejsze: by rodziny były silne, pracowite i dawały sużo dobrej jakości produktu: miodu, pierzgi, pyłku, czy czegokolwiek innego, co chcemy przy pomocy ich pracy pozyskać.

Czy potrzebuję jakiegoś sprzętu ?

W zasadzie to... tak. Musimy przede wszystkim mieć gdzie postawić nasze ule. Czyli działka w dobrej pszczelarsko lokalizacji. Dodatkowo każdy poważnie myślący o pszczelarstwie człowiek powinien zaopatrzyć się (podaję w kolejności od najważniejszego):

  • Pomieszczenie na sprzęt i ramki
  • Pomieszczenie na czas podbioru miodu
  • Dłutko
  • Dymarkę, podkurzacz
  • Ochronę na głowę i kombinezon, choć może wystarczyć koszula z długim rękawem i długie spodnie.
  • Odsklepiaczkę do podbioru miodu
  • Wirówkę (chyba że korzystamy z czyjejć, pożyczonej)
  • Podkarmiaczki
  • Izolatory
  • Kraty odgrodowe, zapobiegające przedostawaniu się matki w inne części ula
  • Zmiotka do ula
  • Odymiaczkę do ula przeciw warrozie
  • Drut i prostownik do wtapiania węzy
  • Rojnica do łapania rójek
  • Topnicę do wosku (słoneczną lub elektryczną)

Czy w swojej pasji jesteśmy sami ?

Co, jeśli ucieknie nam rój ?

Ucieczka roju związana jest z reguły z wyrojeniem pszczół z ula po wymianie matki przez podział. Około połowa pszczół, oraz znaczna część zapasów wychodzi z ula z młodą matką w poszukiwaniu nowego miejsca. Z reguły rój osadza się na gałęziach drzew. Taki rój jest niebezpieczny dla otoczenia z kilku powodów: pszczoły są zdezorientowane, rozdrażnione, a ludzie ciekawi. To może doprowadzić do sprowokowanego umyślnie lub nieumyślnie ataku.

W takich przypadkach przydaje się przyrząd zwany rojnicą. Jest to coś w rodzaju siatki na motyle, ale z mocnego materiału. Taki podbierak na ryby, na długim, mocnym trzonku. Rój strząsa się do worka i zakręca, po czym wsypuje do pustego ula. Jest kilka szkół. Można wsypać pszczoły do ula z ramkami, gdzie kilka ramek jest z miodem, i zsunąć ramki. Z doświadczenia pszczelarzy wynika, że skuteczniejszą metodą jest wstawienie do ula ramek z miodem, a wysypanie roju na podest przed wlotką ula. Jeżeli w roju jest matka, znajdzie drogę do ula a wraz z nią wejdzie cały rój.

Czy warto ? Czy to jest opłacalne ?

Po pierwsze: żadne hobby nie jest opłacalne. Pszczelarstwo to ciągłe nakłądy pracy, czasu, środków. W dobrym sezonie z ula można zebrać do 20kg miodu. Idealne sezony jednak zdarzają się rzadko, co jest uzależnione od pogody. Sprzedaż miodu w naszym kraju dodatkowo obwarowana jest wieloma bzdurnymi przepisami, właściwie faworyzującymi miód neiwiadomego pochodzenia z importu,z Chin, z Indii, i innych krajów. Co prawda ostatnio UE zakazała importu miodu z Indii po wykryciu w nim ołowiu, ale dopiero po naciskach organizacji konsumenckich. Polski pszczelarz musi spełnić wiele wymagań, aby otrzymać dobrą punktację i być dopuszczonym do oficjalnej produkcji i sprzedaży miodu. Pasiek importerskich nikt nie weryfikuje, pomimo szczytnych haseł polityków. Takie są smutne fakty.

Jakie są korzyści z pszczół poza produktami pszczelimi ?

Przede wszystkim każdy pszczelarz ma niezwykle bujny ogród. Czy trzeba dodawać coś więcej ? :)

Kiedy pszczoły atakują ?

Pszczoły to generalnie przyjazne stworzenia. Należy jednak pamiętać, że są również silnie uspołecznione i każde zagrożenie gniazda będzie karane z bezwzględną surowością. Siła ataku w takim przypadku zależy od matki pszczelej. Niestety nawet najbardziej łagodna matka, jeśli nie jest wymieniana na świeżą z autoryzowanych chodowli, w 3 pokoleniu (wymiana wewnętrzna) jest już matką agresywną, wskutek czego również jej potomstwo jest agresywne. Tu wiele zależy od pszczelarza i tego jak podchodzi do prowadzenia swojej pasieki. W naszej pasiece przeważają matki Krainki (głównie łagodna Kortówka, Prima oraz PWJOT).

Dodatkowo należy pamiętać, że pszczoły, nawet te łagodne dużo częściej atakują obiekty ciemne. Dlatego zalecane jest ubieranie się w jasne, stonowane kolory.

Skąd wziąć ul i pszczoły ? Co zrobić z nowym lub używanym ulem ?

Pszczoły z ulem można kupić, jeśli jakiś pszczelarz chce wymienić część swojej pasieki, lub gdy pasieka jest likwidowana. Pszczoły ponadto można pozyskać z wyrojenia/ Używany ul należy w środku wypalić opalarką (i umyć wodą), lub zdezynfekować czystym wodorotlenkiem sodu, a następnie umyć kwasem octowym i na końcu wodą.

Jak rozpoznać fałszywy miód ?

Sposobów jest wiele. Przedstawię najpewniejsze i najłatwiej weryfikowalne testy.

Przede wszystkim miód nie powinien zawierać wody, ani syropu cukrowego.

  • Test szklanki z wodą [na syrop cukrowy] - Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą w żadnym przypadku nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym sreumieniem i układać się na dnie szklanki.
  • Inne testy
    • Test łyżeczki - miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie. Jesli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, możmy być na 100% pewni, że miód zawiera domieszkę wody.
    • Krystalizacja - naturalny miód po około 2-3 miesiącach krystalizuje. To nieprawda, że taki miód jest niepełnowartościowy, to jest właśnie prawdziwy miód. Warto patrzeć na etykietki, daty produkcji. Zdrowy miód się leje, to prawda, ale tylko zaraz po tym, gdy wyprodukują go pszczoły. Potem już twardnieje. Ostatnim miodem lejącym się jest miód wielokwiatowy, krystalizuje się najpóźniej na początku listopada. Wielokwiatowe miody krystalizują najwcześniej do 3 tygodni. Jedynie nektarowy miód Akacjowy krystalizuje do 15 miesięcy (największa zawartość fruktozy). Aby miód znów się lał trzeba go podgrzać, ale wtedy traci wszystkie wartości. Można podgrzewać miód w kontrolowanych elektronicznie warunkach przez dłuższy okres czasu w celu dekrystalizacji, ale w praktyce niewielu pszczelarzy dokonuje takiej operacji ze względu na konieczność posiadania specjalistycznych wygrzewarek. W miodach przegrzanych, spada liczba diastazowa, wzrasta poziom hydroksymetylofurfuralu, co w konsekwencji może zdyskwalifikować go jako produkt spożywczy. W prawdziwych miodach występują pyłki na której podstawie określa się pochodzenie nektaru (z jakiego kwiatu ) jest zebrany powyżej 60% danego pyłku określa miód jako odmianowy ( nie jest to masa ciężaru miodu )
    • Test ołówka - kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest ok.

Pszczelarze stosują również pewien trick, by miód się "lał": podbierają bmiód młody, nie zasklepiony, zawierający więcej wody, nie odparowany. I pomimo tego, że zawiera on wszystkie składniki normalnego miodu, to są one w mniejszym stężeniu, a także nie są dokładnie przetworzone.

Czym różni się zabudowa ciepła od zimnej ?

W ogólności, zabudowa ciepła ula różni się od zimnej lokalizacją wylotki. Typ zabudowy zależy od ustawienia dennicy (miejsca, przez które pszczoły wchodzą do ula). W zabudowie ciepłej wylotka zlokalizowana jest od strony węższej ula. Ma to tę zaletę, że Większość starych pszczelarzy preferuje ule o zabudowie zimnej.

Jakie rośliny są najlepsze na pożytki ?

 

</body> '"-->